Vrouwen in het zonnetje!

Internationale Vrouwendag 2016 begon met een zonneritueel en eindigde met een rozenritueel. Iedereen gaf een roos èn iedereen kreeg een roos !
“In de wereld huilen er veel vrouwen. Ik ben blij dat ik hier ben en vrouwendag mag vieren!” zij Sarah Ahmed uit Somalië in haar spontane toespraak.

Internationale Vrouwendag 2016Ieder jaar organiseert Vluchtelingenwerk op 8 maart een vrouwendag, speciaal voor de vrouwen in Heiloo. Sommigen  staan alleen. Velen zijn moeder van een groot gezin. Deze moeders hebben het extra zwaar. Kinderen moeten worden opgevoed, men moet inburgeren, de taal leren en integreren. Dat is niet altijd makkelijk.
Op vrouwendag staan we stil bij het feit dat er behalve de zaken die moeten gebeuren, vrouwen ook het recht moeten hebben om zich te ontspannen, om hobby’s te ontdekken en interesses te ontwikkelen. ‘Brood en rozen!’

Dit jaar mochten ongeveer 50 vrouwen uit alle windstreken in de bibliotheek van Heiloo bij elkaar komen om Internationale Vrouwendag te vieren. Zij werden verwelkomd met een heerlijke soep en vers brood door de gastvrouwen Claudia, Jacolien en Stijnie. (Ook dit jaar heeft AH ’t Loo dranken en levensmiddelen gratis ter beschikking gesteld!) Jeannette Braam, de directeur van de bibliotheek, hield een mooie toespraak. Ze vertelde hoe belangrijk het is om je als vrouw te kunnen ontwikkelen. Daarna konden er verschillende workshops gevolgd worden: Evi Velders zette de vrouwen in het zonnetje, Carien van Opstal gaf de cursus ‘Theaterlezen’ en bij Jeannette de Groot werd er gedicht. Julia van Tiel en Len Koelman maakten ondertussen prachtige portretten van al deze mooie vrouwen.

De middag  werd afgesloten met een rozenritueel, waarbij iedereen een roos gaf èn een roos kreeg ! Sarah Ahmed hield nog een spontane toespraak: “In de wereld huilen er veel vrouwen. Ik ben blij dat ik hier ben en vrouwendag mag vieren!”
(tekst Jeannette de Groot en Evi Velders)