Over Rituelen

Wat is een ritueel? Waar is het voor nodig?”

Rituelen en symbolen zijn van alle tijden en hebben al sinds oertijden een vaste plek in de samenleving. Een ritueel is een symbolische handeling die ons helpt om bepaalde levensmomenten bewust, voel- en zichtbaar te maken. Er zijn veel begrippen voor: overgangsmoment, veranderingssituatie, sleutel- of scharniermoment, rìte passage enzovoort. Meer of minder bewust, vrijwillig of niet – de momenten waarmee het oude eindigt en het nieuwe begint komen op ons af. Letterlijk en figuurlijk stappen we dan over een drempel heen.

Een ritueel kan daar een accent op zetten en betekenis aan toe voegen. Het kan innerlijke ruimte voor een nieuw begin vrij maken. Dit geldt zowel voor zware beproevingen zoals overlijden, ziekte, afscheid en verdriet alsook voor zonnige situaties, denk aan een bruiloft of geboorte, een jubileum of een openingsceremonie.

Denk ook aan herdenkingsbijeenkomsten. Zij nemen in onze  samenleving een steeds belangrijkere plaats in. Samen de as uitstrooien, een boompje planten, een mooie gedenkplek inrichten of bij elkaar komen om herinneringen uit te wisselen.

De behoefte om bij bijzondere situaties stil te staan is verwortelt met het menselijke bestaan. Toch is er de laatste jaren rondom de gebruikelijke rituelen gelijdelijk een soort leegte ontstaan. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een persoonlijke invulling voor de overgangsmomenten die op hun pad komen.