Wereldlichtjesdag Heiloo 2016

Wereldlichtjesdag Heiloo 2016 

Bekijk hier de prachtige foto’s van Peter Bijkerk en Jack Schaap

 

Een brandende fakkel lokt mij in de koude herfstavond naar de Cultuurkoepel waar heel veel kaarsjes voor een serene sfeer zorgen. Muziek tokkelt zachtjes op de achtergrond. Ik vul mijn glazen potje met een schepje zand en een waxinelichtje en knoop er een touwtje omheen met een kaartje eraan omheen. “Lieve” staat erop, zij was een klein meisje van 6 maanden die op een kwade dag niet meer wakker werd.

Wereldlichtjesdag ofwel Worldwide Candle Lighting, op de 2de zondag van december is een bijzondere avond. Familie, vrienden en kennissen steken dan een kaars aan voor de kinderen waarvan ze té vroeg afscheid hebben moeten nemen. Zij noemen hun naam en staan stil bij de herinnering aan hen.
Daarmee maken ook zij deel uit van een wereldwijd lichtritueel.

Overal in de wereld branden om 19 uur kaarsjes en de warmte wordt aan de volgende tijdzone doorgeven. Zo ontstaat er als het ware een 24 uur durende golf van licht om de aardbol heen. Een “lightwave” van licht en troost.

Wereldlichtjesdag werd op 11 december voor de derde keer in Heiloo georganiseerd door ritueelbegeleiders Evi Velders en Marinta Rutten, mede mogelijk gemaakt door het Associatie Uitvaartfonds, Stichting Kunstgetij, GBBD, SYA-music en dankzij tal van kleine donaties en de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers.
Zie ook www.rondomceremonies.nl en www.amphora.nu
( tekst Marinta Rutten in Heiloo Plus https://heilooplus.nl/wp-content/uploads/2016/12/HeilooPlus-Editie06-web.pdf )im-wld-2016Wereldlichtjesdag 2016